Concursul național de competență și performanță ,,ComPer,, la Liceul Teoretic ,,Petru Maior,,

,, Cunoașterea înseamnă putere,,

Așa cum și-au propus organizatorii, ,,ComPer,,este un concept care se bazează pe competență și performanță  și este dedicat educației nonformale la disciplinele limba și literatura română și matematică,  prin implicarea Fundației  pentru Științe și Arte Paralela 45   în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și a unităților școlare care doresc implicarea elevilor în astfel de manifestări.

Respectând tradiția, și anul acesta s-a dat startul la Concursul național de competență și performanță ,,ComPer,, disciplina Limba și literatura română, etapa I,  conform graficuliui.  În data de 23 ianuarie 2020, s-a  organizat la  Liceul Teoretic ,,Petru Maior,, Ocna-Mureș, Concursul ,,ComPer,,  prin implicarea  unui număr mare de elevi ai  claselor primare și gimnaziale, sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare pentru învățământ primar și gimnzial .

Dincolo de rezultatele pe care le așteptăm și dorim a fi  deosebite, elevii au experimentat  competențe de  comunicare precum și familiarizarea cu rigorile competiționale impuse de un concurs național.

 Dorim să formăm oameni puternici ,, Cunoașterea înseamnă putere,, (Chris Grabenstein  )

23 ianuarie, 2020

Conducerea   Liceului Teoretic ,,Petru Maior,, Ocna-Mureș

Mica Unire, sărbătorită la Liceul Teoretic „Petru Maior”, Ocna Mureș

161 de ani au trecut de la momentul cunoscut în istorie sub denumirea de Mica Unire. Data de 24 ianuarie 1859 este punctul culminat al unor evenimente și desfășurării istorice complexe care au avut loc în Europa și spațiul românesc.

Unirea Principatelor a reprezentat un deziderat care s-a făcut remarcat încă de la începutul secolului XIX. Aceasta a fost atât dorința românilor din Moldova și Țara Românească, cât și interesul Marilor Puteri europene ale vremii. În acest context la finalul războiului Crimeei, a Congresului de Pace de la Paris (1856) și după exprimarea dorinței clare a românilor s-a produs dubla alegere a Colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei ( 5 ianuarie 1859) și al Țării Românești ( 24 ianuarie 1859).

Dubla alegere consfințea astfel Unirea Principatelor într-un singur stat, care își începea existența după 24 ianuarie 1859. Cu prilejul acestor evenimente, Mihail Kogalniceanu a spus: ” prin înălțarea ta pe tronul lui Ștefan Cel Mare, s-a înălțat însăși naționalitatea română … O doamne! Mare și frumoasă îți este misiunea….Fii omul epocii…fă ca legea să fie tare, iar tu Măria Ta, ca domn, fii bun, fii blănd!”

Citeşte mai departe: Mica Unire, sărbătorită la Liceul Teoretic „Petru Maior”, Ocna Mureș

Partener media